Prehranska samoobramba pri ponarejenem olivnem olju

Kako se lahko obranimo pred ponaredki olivnega olja ?

Ponarejeno ekstra deviško olivno olje je danes realnost

Ponarejeno ekstra deviško olivno olje je danes realnost

Goljufije s hrano imajo različne oblike. Lahko se nanašajo na goljufije kriminalnih združb, ki izkoriščajo naraščajoče povpraševanje po nekaterih živilskih izdelkih in namerno dajejo ponarejeno ozirom razredčeno  hrano na trg za svojo denarno korist z namenom zavajanja potrošnika. Druga možnost je, da se načrtno pojavijo  na trgu  napačno označeni živilski izdelki, ki vsebujejo cenejše sestavine, z namenom  zamenjave kvalitetnega izdelka z manj kvalitetnim.

Najnovejše odkritje specializiranega oddelka Europola predstavlja 150.000 litrov ponarejenega ekstra deviškega olivnega olja, zaseženega iz "dobro naoljene" italijanske združbe in aretacija 20 oseb povezanih s ponarejanjem  živil zaradi pridobitve ekonomske koristi. Ponarejeno ekstra deviško olivno olje je bilo namenjeno italijanskim in nemškim gostincem.

Ponarejanje ekstra deviškega olja ni presenečenje, saj spada to živilo na vrh lestvice najpogosteje potvorjenih živil v svetovnem merilu. Prvo mesto zaseda mleko, na drugem mestu je ekstra deviško olivno olje, na neslavnem tretjem mestu se nahaja med.

Bolj kot klasično "razredčevanje" nas lahko skrbi dejstvo, da v zaseženem ekstra deviškem olivnem olju ni bilo skoraj nič olivnega olja, saj je bil "proizveden v stilu look-like extra virgin olive oil" s kombinacijo klorofila, beta karotena in cenenega sončničnega olja.

Pri poseganju v vsebino živila bi moral zastriči z ušesi, ne samo vsak živilski strokovnjak, ampak tudi vsak potrošnik, še posebej ker je Italija naša najbližja zahodna soseda.